Ondernemers industrie iets minder positief

Het producentenvertrouwen in de industrie is in november 2005 iets teruggelopen en uitgekomen op 3,0. Dit is 1,3 punt lager dan in oktober. Ondanks de lichte daling blijft het vertrouwen ook in november hoog. Na februari 2001 was het vertrouwen van de ondernemers alleen in oktober 2005 hoger.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De Nederlandse industriële ondernemers zijn in november opnieuw iets positiever geworden over hun orderpositie en voorraad gereed product. Over de toekomstige productie zijn ze echter minder positief geworden. Toch zijn er nog steeds meer ondernemers die van plan zijn hun productie in de komende drie maanden uit te breiden dan ondernemers die verwachten minder te produceren.

Het hoge niveau van het producentenvertrouwen leidt niet of nauwelijks tot plannen om de werkgelegenheid uit te breiden. Integendeel, 17 procent van de ondernemers verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl maar 7 procent van plan is het aantal personeelsleden te vergroten.

Producentenvertrouwen

Producentenvertrouwen