Prijzen industrie gestegen in september

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie zijn in september met 1,2 procent gestegen ten opzichte van augustus 2005. Het is de vierde achtereenvolgende maand dat de afzetprijzen stijgen. De binnenlandse afzetprijzen stegen met 0,7 procent en de buitenlandse afzetprijzen met 1,5 procent.

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de afzetprijzen van de industrie in september 2005 gemiddeld 6,6 procent hoger. De prijzen van de in het binnenland afgezette producten waren 5,3 procent en de exportprijzen 7,5 procent hoger dan een jaar geleden. In de eerste acht maanden van 2005 lagen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld 6,2 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

Net als de afzetprijzen zijn ook de prijzen van in de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten in september 2005 gestegen ten opzichte van augustus. De toename bedroeg 0,5 procent. De prijzen van ingevoerde grondstoffen en halffabrikaten stegen met 0,1 procent. Uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten werden in augustus 1,2 procent duurder dan in augustus van dit jaar. 

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de prijzen van door de industrie verbruikte grond- en hulpstoffen en halffabrikaten in september van dit jaar 10,9 procent hoger. Verbruiksgoederen uit het buitenland waren 14,4 procent hoger geprijsd, die uit het binnenland 5,4 procent. In de eerste acht maanden van 2005 lagen de verbruiksprijzen van de industrie gemiddeld 9,8 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

Prijsontwikkelingen van ruwe aardolie en aardolieproducten hebben grote invloed op de prijzen van de industrie. Exclusief de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in september van dit jaar 2,0 procent hoger dan in september 2004. De prijzen van door de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten kwamen in dat geval 4,3 procent hoger uit dan een jaar eerder.  

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie