Ondernemers industrie flink positiever

Het producentenvertrouwen in de industrie is in oktober verder verbeterd en uitgekomen op 4,3. Dit is 3,0 punt hoger dan in september. Oktober is de derde opeenvolgende maand waarin het vertrouwen een aanzienlijke verbetering laat zien. Het vertrouwen van de ondernemers is na januari 2001 niet meer zo hoog geweest.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

De ondernemers zijn vooral positiever gestemd over hun verwachte productie in het vierde kwartaal. Dit geldt met name voor de producenten van consumptiegoederen. Het oordeel van de industriële ondernemers over de orderpositie verbeterde een fractie. Ook het oordeel over de voorraad gereed product was iets positiever.

De stijging van het producentenvertrouwen heeft niet tot plannen geleid om de werkgelegenheid uit te breiden. Integendeel, 15 procent van de  ondernemers verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl maar zeven procent van plan is het aantal personeelsleden te vergroten. Deze percentages zijn de afgelopen anderhalf jaar vrijwel ongewijzigd gebleven.

Producentenvertrouwen

Producentenvertrouwen