Consumentenvertrouwen gestegen

Het consumentenvertrouwen is, na correctie voor seizoeninvloeden, in oktober 2005 uitgekomen op -23. Dat is 5 punten hoger dan in september. Consumenten zijn minder negatief geworden over het economisch klimaat. Hun koopbereidheid bleef evenwel zeer laag.

Het niveau van het consumentenvertrouwen schommelt al sinds begin 2004 rond hetzelfde lage niveau. Al meer dan vier jaar zijn de huishoudens overwegend pessimistisch gestemd.

Consumenten waren in oktober minder negatief over het algemeen economisch klimaat dan in september dit jaar. Vooral over de economie in de afgelopen twaalf maanden waren de huishoudens veel minder negatief gestemd. Ook de economische situatie in de komende twaalf maanden werd iets minder negatief beoordeeld.

De koopbereidheid bleef, na correctie voor seizoeninvloeden, ook in oktober op een zeer laag niveau. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Consumenten waren in oktober vrijwel even negatief over hun financiële situatie in het komende jaar als in september. Over hun financiële positie

in de achterliggende twaalf maanden was men iets minder negatief. Over het doen van grote aankopen bleef de consument onveranderd negatief.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd