Inflatie gelijk gebleven

De inflatie is in september 2005 gelijk gebleven. Net als in augustus lagen de prijzen voor consumenten 1,8 procent hoger dan een jaar eerder.

De prijsontwikkeling van autobrandstoffen, kleding en schoenen had een opwaarts effect op de inflatie. Prijsdalingen van verse groenten en de gedeeltelijke afschaffing van lesgelden temperden daarentegen de inflatie.

Gemiddeld stegen de consumentenprijzen in september met 0,8 procent ten opzichte van augustus. Autobrandstoffen, kleding en schoenen werden duurder, voor verse groenten hoefde minder betaald te worden. Voor leerlingen van 16 en 17 jaar hoeft vanaf het begin van het huidige schooljaar geen lesgeld meer betaald te worden.

De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Voor het vergelijken van de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie worden aparte geharmoniseerde indices berekend.

Volgens de Europees geharmoniseerde methode kwam de Nederlandse inflatie in september uit op 1,7 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in augustus.

Voor de Eurozone in zijn geheel kwam de inflatie in september gemiddeld uit op 2,6 procent. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan in augustus 2005.

Inflatie

Inflatie