Consumptie hoger in augustus

Het volume van de binnenlandse consumptieve bestedingen was in augustus dit jaar 0,8 procent groter dan in augustus 2004. Aan goederen werd 1,1 procent meer besteed en aan diensten 0,6 procent. Het is de derde maand op rij waarin de binnenlandse consumptie hoger is dan een jaar eerder. De cijfers zijn gecorrigeerd voor verschillen in de samenstelling van de koopdagen en prijsveranderingen.

De volumegroei van de bestedingen aan goederen in augustus was de hoogste tot nu toe in 2005. Aan duurzame goederen werd voor prijsveranderingen en koopdagen gecorrigeerd 1,7 procent meer besteed en aan overige goederen 2,2 procent. Vooral kleding, woninginrichting en consumentenelektronica waren in augustus gewild. De consumptie van voedings- en genotmiddelen was lager dan in augustus 2004.

De ontwikkeling van de binnenlandse consumptie laat in de loop van 2005 een licht opgaande lijn zien. In de eerste vijf maanden kromp het koopdag gecorrigeerde consumptievolume telkens, maar de afname werd geleidelijk kleiner. In juni, juli en augustus dit jaar was de consumptie hoger dan een jaar eerder en liep de groei verder op. De ontwikkeling van de consumptie is daarmee een van de lichtpuntjes in het conjunctuurbeeld.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)