Prijzen industrie gestegen in augustus

De afzetprijzen van producten van de Nederlandse industrie zijn in augustus met 0,9 procent gestegen ten opzichte van juli 2005. Het is de derde achtereenvolgende maand dat de afzetprijzen stijgen. De binnenlandse prijzen stegen in augustus nagenoeg evenveel als de uitvoerprijzen. 

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de afzetprijzen van de industrie in augustus 2005 gemiddeld 5,8 procent hoger. De prijzen van de in het binnenland afgezette producten waren 4,9 procent en de exportprijzen 6,5 procent hoger dan een jaar geleden. Sinds mei 2004 liggen de afzetprijzen van de industrie gemiddeld 6,3 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor.

Net als de afzetprijzen zijn ook de prijzen van in de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten in augustus 2005 gestegen ten opzichte van juli. De toename bedroeg 1,8 procent. De prijzen van ingevoerde grondstoffen en halffabrikaten stegen met 2,3 procent. Uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten werden in augustus 1,1 procent duurder dan in juli van dit jaar. 

Ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder lagen de prijzen van door de industrie verbruikte grond- en hulpstoffen en halffabrikaten in augustus van dit jaar 10,4 procent hoger. Verbruiksgoederen uit het buitenland waren 13,4 procent hoger geprijsd, die uit het binnenland 5,8 procent. Sinds mei 2004 liggen de verbruiksprijzen van de industrie gemiddeld 10 procent hoger ten opzichte van het jaar ervoor. 

Prijsontwikkelingen van ruwe aardolie en aardolieproducten hebben grote invloed op de prijzen van de industrie. Exclusief de aardolie-industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in augustus van dit jaar 2,1 procent hoger dan in augustus 2004. De prijzen van door de industrie verbruikte grondstoffen en halffabrikaten kwamen in dat geval 4,3 procent hoger uit dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie