Ondernemers industrie opnieuw positiever

Het producentenvertrouwen in de industrie is in september verder verbeterd en uitgekomen op 1,3. In augustus was er al sprake van een forse verbetering, toen het vertrouwen steeg van -3,7 naar -0,3. 

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. 

De ondernemers zijn vooral positiever gestemd over hun orderpositie. Bovendien verwachten zij in de komende drie maanden meer te produceren. Dit geldt vooral voor de producenten van investeringsgoederen. Het oordeel van de industriële ondernemers over de voorraad gereed product is iets negatiever.

De stijging van het producentenvertrouwen heeft niet tot plannen geleid om de werkgelegenheid uit te breiden. Integendeel, een op de zeven ondernemers verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl maar een op de twintig van plan is het aantal personeelsleden te vergroten. Deze verhouding is de afgelopen anderhalf jaar vrijwel ongewijzigd gebleven.

Een op de elf ondernemers in de industrie verwacht de verkoopprijzen te verhogen, een op de veertien verwacht lagere prijzen.

Producentenvertrouwen

Producentenvertrouwen