Consumptie hoger in juli

Door huishoudens is in juli van dit jaar meer besteed dan in juli 2004. Het volume van de binnenlandse consumptie was 0,5 procent groter. Dit is de tweede lichte stijging op rij. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen. Ondanks de kleine stijgingen in juni en juli ligt de consumptie in de eerste zeven maanden van dit jaar samen nog wel lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.

De lichte stijging van de consumptie in juli is toe te schrijven aan een toename van de consumptie van voedingsmiddelen met 2,5 procent en van diensten met 0,4 procent. Aan duurzame goederen werd in juli van dit jaar vrijwel evenveel besteed als in juli 2004. Vanaf medio 2004 zijn de bestedingen aan duurzame goederen steeds lager geweest dan in dezelfde maand van het jaar ervoor.

In de eerste zeven maanden van 2005 was het volume van de binnenlandse consumptie 0,8 procent kleiner dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral door het achterblijven van de consumptie van duurzame goederen werd aan goederen 1,8 procent minder besteed. Aan diensten werd iets meer uitgegeven dan een jaar eerder. 

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)