Consumentenvertrouwen gelijk gebleven

Het consumentenvertrouwen was, na correctie voor seizoeninvloeden, in september 2005 even laag als in augustus 2005 en kwam uit op -28. Consumenten zijn iets positiever geworden over het economisch klimaat. Hun koopbereidheid bleef zeer negatief.

Het niveau van het consumentenvertrouwen is al geruime tijd erg laag. Meer dan vier jaar zijn de huishoudens overwegend pessimistisch gestemd. 

Consumenten waren in september iets positiever over het algemeen economisch klimaat dan in augustus dit jaar. Vooral over de economie in de komende twaalf maanden werden de huishoudens positiever. Over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden veranderden ze nauwelijks van mening.

De koopbereidheid bereikte, na correctie voor seizoeninvloeden, in september het laagste niveau sinds het begin van de reeks in 1986. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Consumenten waren in augustus en september negatiever over hun financiële situatie in het komende jaar dan in de eerste zeven maanden van 2005.

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd

Consumentenvertrouwen, seizoengecorrigeerd