Inflatie stijgt in augustus naar 1,8 procent

De inflatie is in augustus 2005 uitgekomen op 1,8 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in juni en juli. Toen lagen de prijzen 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De stijging is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van benzine, gas, elektriciteit, aardappelen, groenten en bloemen.

De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode bedroeg 1,6 procent. Dit cijfer ligt 0,1 procentpunt hoger dan in juli.

Prijzen stijgen in augustus 0,4 procent

In augustus zijn de prijzen voor de consument gemiddeld met 0,4 procent gestegen ten opzichte van juli. Autobrandstoffen, gas en elektriciteit werden duurder. Verder stegen de prijzen van groenten, bloemen en planten fors. Ook de prijzen van kleding en schoeisel gingen omhoog door het einde van de uitverkoop en de introductie van de wintercollectie. 

Energie belangrijkste oorzaak inflatie

De stijging van de consumentenprijzen in augustus ten opzichte van juli was dit jaar groter dan in 2004. Hierdoor is de inflatie in augustus 2005 opgelopen naar 1,8 procent.

De bijdrage van de prijsontwikkeling van energie aan de inflatie is verder toegenomen. In augustus droegen gas, elektriciteit en autobrandstoffen 1,2 procentpunt bij aan de inflatie. Dat was in juli nog 1,0 procentpunt. De overige artikelen waren goed voor 0,6 procentpunt.

Autobrandstoffen waren in augustus gemiddeld 12,3 procent duurder dan een jaar geleden. In juli was dat 10,7 procent. Na de tariefstijging in augustus was gas 18,8 procent duurder dan een jaar geleden en elektriciteit 8,9 procent.

Verse groenten waren in augustus 19,3 procent duurder dan vorig jaar, aardappelen ruim 5 procent. Bloemen waren ruim 9 procent duurder dan een jaar eerder. In juli waren verse groenten nog slechts 3,1 procent duurder dan in juli 2004, aardappelen waren toen zelfs 12,1 procent goedkoper en bloemen 0,8 procent.

De inflatie werd gedrukt door de prijsontwikkeling van kleding en schoeisel. De prijzen van deze producten zijn weliswaar in augustus gestegen in vergelijking met juli, maar minder dan in voorgaande jaren. Mede daardoor was de prijs van kleding en schoeisel in augustus ruim 5 procent lager dan in augustus vorig jaar. 

Nederlandse inflatie blijft internationaal gezien laag

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in augustus 2005 uitgekomen op 1,6 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in juni en juli. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in augustus juist iets zal dalen en zal uitkomen op gemiddeld 2,1 procent. In juli was de inflatie in de Eurozone 2,2 procent.

Nederland blijft tot de landen behoren met de laagste inflatie in Europa. In de Eurozone was de inflatie in juli 2005 alleen lager in Finland.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.