Conjunctuurbeeld: verbeterd

Met het beschikbaar komen van enkele belangrijke indicatoren is het conjunctuurbeeld medio augustus verbeterd. De economische groei is in het tweede kwartaal van 2005 uitgekomen op 1,3 procent, in het eerste kwartaal kromp de economie nog met 0,5 procent. Recente maandcijfers over de productie industrie en goederenuitvoer wezen al op een herstel. Daarnaast geven andere conjunctuurindicatoren, zoals het consumentenvertrouwen, het aantal failliete ondernemingen en de verwachte omzetontwikkeling in de zakelijke dienstverlening, een iets positiever beeld. Er zijn echter ook economische indicatoren die geen verbetering tonen.

De volumegroei van de uitvoer was in het tweede kwartaal met 4,9 procent vrijwel gelijk aan die in het eerste kwartaal. De uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen en diensten trok aan. Het volume van de bruto investeringen groeide met 2,3 procent, met name door hogere investeringen in woningen en computers. Huishoudens kochten in het tweede kwartaal van 2005 minder dan een jaar eerder, maar de daling was minder groot dan die in het eerste kwartaal. Ook het volume van de overheidsconsumptie was lager.

De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten in het derde kwartaal meer orders en een hogere omzet. De ondernemers in de industrie zijn in augustus  flink optimistischer dan in juli geworden. Hiermee heeft het producentenvertrouwen zich hersteld van dalingen in juni en juli. Consumenten hadden in augustus dit jaar minder vertrouwen in de economie dan een maand eerder.

De industriële afzet- en verbruiksprijzen zijn van juni op juli gestegen. De inflatie was in juli even hoog als in juni. De rente is in juli gestegen. De rente van de jongste tienjarige staatslening steeg van gemiddeld 3,1 procent in juni naar gemiddeld 3,3 procent in juli. 

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt wijzen nog niet op een duidelijke verbetering. De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid is in de periode mei-juli stabiel gebleven. De werkgelegenheid is in het tweede kwartaal lager dan een jaar eerder. Wel zwakt de daling van het aantal banen steeds verder af. Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal niet verder gestegen.

Bruto binnenlands product (BBP)

Bruto binnenlands product (BBP)