Producenten flink optimistischer in augustus

De ondernemers in de industrie waren in augustus flink optimistischer dan in juli. Het producentenvertrouwen is uitgekomen op -0,3. In juli was het vertrouwen nog -3,7. Hoewel het producentenvertrouwen duidelijk hersteld is van de dalingen in juni en juli,  ligt het nog wel iets onder het gemiddelde van het eerste halfjaar van 2005.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

Ondernemers zijn veel positiever gestemd over de verwachte productie in de komende drie maanden. Dit geldt het meest voor de producenten van consumptiegoederen. Het oordeel van de Nederlandse producenten over de orderpositie en over de voorraad gereed product is niet veranderd.

Een op de veertien ondernemers verwacht de verkoopprijzen te verhogen, eenzelfde aantal verwacht lagere prijzen. Bij de producenten van halffabrikaten is het aantal ondernemers dat een prijsverhoging verwacht iets groter dan het aantal dat een daling verwacht. Bij de producenten van consumptiegoederen is het net andersom.

Een op de zeven ondernemers in de industrie verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl slechts een op de zeventien van plan is het aantal personeelsleden te verhogen.

Producentenvertrouwen

Producentenvertrouwen