Waarde buitenlandse handel toegenomen

In mei 2005 was de waarde van de internationale handel in goederen hoger dan een jaar eerder. De uitvoerwaarde was 12 procent hoger dan in mei 2004 en bedroeg 22,4 miljard euro. Met een waarde van 19,4 miljard is de invoer 9 procent hoger uitgekomen. Hiermee zijn de groeicijfers opnieuw hoger dan een jaar eerder. Het handelsoverschot kwam uit op 3 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Van invloed op de stijging waren de extra werkdag in mei 2005 en de licht gestegen in- en uitvoerprijzen.

Vooral export naar landen buiten EU stijgt fors

Naar landen buiten de Europese Unie werd in mei 2005 voor 5,4 miljard euro aan goederen uitgevoerd. Vergeleken met mei 2004 is dit een toename van maar liefst 26 procent. In mei 2004 was echter de waarde van de handel met landen buiten de EU relatief laag.

De waarde van de invoer uit landen buiten de EU is eveneens toegenomen. Deze bedroeg 8,4 miljard en kwam daarmee 10 procent hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ook handel met EU-landen groeit

De waarde van de Nederlandse uitvoer naar EU-landen bedroeg 16,9 miljard euro in mei 2005. Dit is 8 procent meer dan in mei 2004. Ook de invoerwaarde van goederen uit EU-landen was hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze bedroeg 11,0 miljard euro en is daarmee 7 procent gestegen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads