Inflatie stijgt in juni naar 1,6 procent

In juni 2005 lagen de prijzen voor consumenten 1,6 procent hoger dan in juni 2004. De inflatie is daarmee 0,3 procentpunt hoger dan in mei. Toen was de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder 1,3 procent. De stijging van de inflatie in juni is veroorzaakt door hogere prijzen voor autobrandstoffen. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

De inflatie volgens de Europese geharmoniseerde methode ging met 0,4 procentpunt omhoog en kwam uit op 1,5 procent.

Kleding en schoenen in juni goedkoper

Van mei op juni 2005 zijn de prijzen voor consumenten gemiddeld 0,4 procent gedaald. Dit komt vooral door de gebruikelijke uitverkoop van kleding en schoenen. Ook verse groente was goedkoper. Daar staat tegenover dat de prijzen van autobrandstoffen in juni zijn gestegen. Ook aardappelen, koffie en vis waren duurder dan een maand eerder.

Inflatie 0,3 procentpunt gestegen

De stijging van de inflatie in juni is bijna volledig toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Vorig jaar daalden de prijzen van autobrandstoffen met 2,6 procent van mei op juni, terwijl ze in dezelfde periode dit jaar met 3,9 procent stegen. Het prijsniveau van benzine, diesel en LPG kwam ruim 9 procent hoger uit dan een jaar geleden. 

Nederlandse inflatie blijft internationaal gezien laag

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in juni 2005 uitgekomen op 1,5 procent. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan in mei. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in juni zal uitkomen op gemiddeld 2,1 procent. In mei was de inflatie in de Eurozone 1,9 procent.

Nederland blijft tot de landen behoren met de laagste inflatie in Europa. In de Eurozone was de inflatie in mei 2005 alleen lager in Finland. Van de EU-lidstaten buiten de Eurozone hadden ook Zweden en Tsjechi√ę een lagere inflatie.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads

Relevante links