Waarde van in- en uitvoer hoger in maart

In maart 2005 was er meer goederenhandel met het buitenland dan in dezelfde maand een jaar geleden. De waarde van de uitvoer was 24,1 miljard euro, 6 procent meer dan vorig jaar. De invoer is 5 procent hoger uitgekomen en bedroeg 20,8 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Een deel van de waardestijging was het gevolg van hogere in- en uitvoerprijzen. Wel telde maart 2005 één werkdag minder dan in 2004.

Sterkere groei bij handel met niet-EU-landen

Naar landen buiten de Europese Unie is er in maart 2005 voor 5,3 miljard euro aan goederen uitgevoerd. Dat was 10 procent meer dan in maart 2004. De uitvoer naar landen binnen de Europese Unie nam in dezelfde periode toe met 5 procent tot 18,8 miljard euro. Uit de landen buiten de Europese Unie is in maart 2005 voor 9,0 miljard euro aan goederen ingevoerd, 8 procent meer dan in maart vorig jaar. De invoer uit EU-landen was met 11,9 miljard euro 2 procent hoger.

Groei buitenlandse handel nam af in eerste kwartaal

Over het eerste kwartaal van 2005 kwam de waarde van zowel de in- als de uitvoer 8 procent hoger uit, bij hogere prijzen. Dit zijn beduidend lagere groeicijfers dan in de tweede helft van 2004. Over die periode was de waarde van de in- en de uitvoer ongeveer 14 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Uitvoer naar Tsjechië en Zuid-Korea stijgt fors

De groei van de uitvoer naar Tsjechië en Zuid-Korea sprong er in het eerste kwartaal van 2005 uit. Deze was respectievelijk 65 procent en 56 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2004. Bij Tsjechië ging het vooral om machines; naar Zuid-Korea zijn vooral meer industriële producten uitgevoerd. De invoer uit Slowakije is in het eerste kwartaal van dit jaar met 50 procent toegenomen. Er werden uit dit land met name meer machines ingevoerd.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.