WOZ-waarde woningen met de helft gestegen

Op 1 januari 2005 bedroeg de gemiddelde woningwaarde volgens de Wet Waardering Onroerende zaken (Wet WOZ)202 duizend euro. Dit is een stijging van 51 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Nieuwe taxatie, sterke stijging

De voornaamste oorzaak van de stijging is de nieuwe taxatie van het onroerend goed door de gemeenten met 1 januari 2003 als waardepeildatum. De gemiddelde woningwaarde was een jaar eerder nog gebaseerd op de waardepeildatum 1 januari 1999. In 2001, bij de vorige verlegging van de waardepeildatum, bedroeg de stijging van de gemiddelde WOZ-waarde 66 procent.

Woningwaarde in Groningen het meest gestegen

In de provincie Groningen is de gemiddelde woningwaarde 60 procent hoger dan op 1 januari 2004. In Limburg is de laagste waardestijging waargenomen, 35 procent. Ondanks de grootste stijging is de woningwaarde in provincie Groningen met 142 duizend euro nog altijd het laagst. In Gelderland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Utrecht is de gemiddelde woningwaarde het hoogst, met waarden boven 220 duizend euro per woning.

Gemiddelde woningwaarde per provincie, 1 januari

Gemiddelde woningwaarde per provincie, 1 januari

Ontwikkeling woningwaarde per gemeente

In 55 gemeenten is de gemiddelde woningwaarde op 1 januari 2005 met meer dan 60 procent toegenomen. In acht gemeenten, die allen tot de provincie Limburg behoren, was de toename van de gemiddelde woningwaarde lager dan 30 procent.

Ontwikkeling woningwaarde per gemeente, 2004-2005

Ontwikkeling woningwaarde per gemeente, 2004-2005
Bloemendaal heeft hoogste gemiddelde WOZ-waarde

Ook zijn de verschillen van de gemiddelde woningwaarde per gemeente groot. In vier gemeenten zijn de woningen gemiddeld meer dan 500 duizend euro waard. In Bloemendaal bedraagt die waarde 578 duizend euro, in Blaricum 530, in Wassenaar 520 en in Laren 518 duizend euro.

Gemiddelde woningwaarde per gemeente, 1 januari 2005

Gemiddelde woningwaarde per gemeente, 1 januari 2005
In Noord-Nederland laagste WOZ-waarden

In zeven gemeenten is de gemiddelde woningwaarde minder dan 130 duizend euro. In Leeuwarden zijn de waarden van de woningen gemiddeld het laagst getaxeerd: 107 duizend euro. De andere zes zijn de Groningse gemeenten Appingedam, Groningen, Delfzijl, Pekela, Reiderland en Hoogezand-Sappemeer.

Cees Steijn