Bijstandsuitkeringen onveranderd in 2004

Het aantal bijstandsuitkeringen is in 2004 vrijwel stabiel gebleven. Het aantal WW-uitkeringen nam nog steeds toe, maar de groei is fors afgenomen. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen blijft dalen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Bijstandsuitkeringen vrijwel onveranderd

Eind 2004 werden 337 duizend bijstandsuitkeringen verstrekt. Dat zijn er duizend meer dan een jaar eerder. In 2003 steeg het aantal uitkeringen nog met 16 duizend. Het aantal uitkeringen schommelt al vanaf het vierde kwartaal van 2003 tussen de 336 en 339 duizend.

Stijging aantal WW-uitkeringen loopt fors terug

Het aantal WW-uitkeringen lag eind 2004 op 323 duizend. Dat betekent een toename van 37 duizend in vergelijking met eind 2003. De groei van het aantal WW-uitkeringen is echter in 2004 meer dan gehalveerd in vergelijking met 2003.
In het laatste kwartaal van 2004 steeg het aantal uitkeringen, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, met gemiddeld duizend per maand. Een kwartaal eerder bleef het aantal uitkeringen gelijk. In de eerste twee kwartalen van 2004 nam het aantal WW-uitkeringen nog met gemiddeld 5 à 6 duizend per maand toe.

Lichte stijging WW bij vrouwen

De lichte stijging van het aantal WW-uitkeringen in het laatste kwartaal van 2004 is volledig toe te schrijven aan vrouwen. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden nam in deze periode het aantal WW-uitkeringen aan vrouwen met 4 duizend toe. Het aantal uitkeringen aan mannen daalde daarentegen met duizend.

Aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen neemt verder af

Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO, WAZ en Wajong) bedroeg eind vorig jaar 961 duizend. Dat is een afname van 21 duizend ten opzichte van eind 2003. In 2003 bedroeg de afname al 11 duizend.

Daling AO-uitkeringen sterker bij volledig arbeidsongeschikten

Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen daalde in 2004 sterker bij volledig arbeidsongeschikten dan bij gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Het aantal uitkeringen aan volledig arbeidsongeschikten nam met 18 duizend af, terwijl het aantal uitkeringen aan gedeeltelijk arbeidsongeschikten met 4 duizend daalde. Dit verschil is onder meer het gevolg van volledig arbeidsongeschikten die na herkeuring terugvallen op een gedeeltelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.