Snelste bevolkingsgroei in gemeenten rondom grotere steden

In 2004 is het aantal inwoners van Nederland met 0,2 procent gestegen tot 16,3 miljoen. In de gemeenten rondom de grotere steden groeide de bevolking over het algemeen het snelst. Snelste groeier in 2004 was de gemeente Barendrecht. Marum is de gemeente met de sterkste bevolkingsafname.

De tien gemeenten met de grootste bevolkingstoename in 2004

De tien gemeenten met de grootste bevolkingstoename in 2004

Groei rond de grotere stad

In 2004 verhuisden veel mensen van Rotterdam naar nieuwbouwwoningen in Barendrecht. Barendrecht was de snelst groeiende gemeente in 2004. Ook de bevolking in Pijnacker-Nootdorp (vanuit Den Haag en Delft) en Albrandswaard (vanuit Rotterdam) groeide met rond 5 procent. Haarlemmermeer trok met zijn nieuwbouw veel inwoners uit Amsterdam. Rond 3 procent groei vond plaats in Berkel en Rodenrijs (veel verhuizingen vanuit Rotterdam) en Houten (vanuit Utrecht). In Thorn groeide de bevolking snel door de opening van verzorgingstehuis Sterrenbos, waardoor met name het aantal 65-plussers met bijna 20 procent toenam.

De tien gemeenten met de grootste bevolkingsdaling in 2004

De tien gemeenten met de grootste bevolkingsdaling in 2004

Grootste daling in Marum

De gemeente met de naar verhouding grootste bevolkingsdaling was Marum (-2,9 procent). Ook in Vlagtwedde, Vaals Vlieland en Berkelland nam het aantal inwoners met meer dan 2 procent af. In Marum en Vlagwedde werden in 2004 asielzoekerscentra gesloten. Vanuit Vaals vertrokken naar verhouding veel mensen naar Duitsland.

Bevolkingsgroei in de 10 grootste gemeenten in 2004

Bevolkingsgroei in de 10 grootste gemeenten in 2004

Groei in Almere en Utrecht

Van de tien grootste gemeenten is de relatieve bevolkingsgroei in 2004 het grootst in Almere (+ 2,4 procent) en Utrecht (+ 2,1 procent). Almere trekt veel mensen uit Amsterdam. Daarnaast telt Almere veel jonge gezinnen waardoor veel kinderen worden geboren. Het inwoneraantal van Rotterdam en Den Haag is in 2004 gedaald met respectievelijk 0,5 procent en 0,1 procent. Het inwonertal van Amsterdam is nagenoeg gelijk gebleven.

Ron Tas

Bron: StatLine:

  • Bevolking per regio naar leeftijd, geslacht en burgerlijke staat 2005
  • Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen 2004