Inflatie in maart 1,8 procent

De inflatie is in maart 2005 uitgekomen op 1,8 procent. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in februari. Toen lagen de prijzen voor consumenten 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. Vooral verse groenten zijn duurder geworden.
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode kwam in maart even hoog uit als in februari 2005, namelijk op 1,5 procent.

Prijzen in maart 0,9 procent hoger dan in februari

De prijzen voor consumenten zijn in maart met gemiddeld 0,9 procent gestegen ten opzichte van februari. De grootste stijging deed zich voor bij kleding en schoeisel. Dat is echter gebruikelijk voor de tijd van het jaar vanwege de introductie van de nieuwe zomercollectie. Daarnaast zijn flinke prijsstijgingen gemeten voor autobrandstoffen en voor verse groenten en fruit.

Inflatie opgelopen

De inflatie is in maart opgelopen naar 1,8 procent. Voedingsmiddelen, vooral verse groenten, hebben het meest bijgedragen aan de toename van de inflatie. Verse groenten waren in maart ongeveer 25 procent duurder dan een jaar geleden. Het inflatiecijfer werd gedrukt doordat een sterke prijsstijging van tabaksartikelen in maart vorig jaar niet meer bijdraagt aan het nieuwe inflatiecijfer.

Inflatie volgens Europese rekenregels onveranderd

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in maart 2005 uitgekomen op 1,5 procent. Dat is even hoog als in februari.
De inflatie volgens de HICP in de Eurozone was in februari 2005 gemiddeld 2,1 procent. Met 1,5 procent had Nederland voor de elfde maand op rij de laagste inflatie in de Eurozone, op Finland na. Buiten de Eurozone hadden ook de EU-lidstaten Denemarken, Zweden en Tsjechi√ę in februari een lagere inflatie dan Nederland. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone ook in maart zal uitkomen op 2,1 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads