Ondernemers industrie optimistischer

Het producentenvertrouwen in de industrie is in maart 2005 uitgekomen op 1,4. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van februari. Het producentenvertrouwen heeft bovendien in maart het hoogste punt sinds juni vorig jaar bereikt. De producenten in de industrie zijn positiever over de toekomstige productie. Dat optimisme leidt nog niet tot het aantrekken van meer personeel. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ondernemers verwachten meer te produceren

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.
Het producentenvertrouwen is in maart verbeterd doordat meer ondernemers een stijging van de productie verwachten in de komende drie maanden. Vooral de producenten van consumptiegoederen zijn positiever over de toekomstige productie. Daarnaast werden ook de producenten van investeringsgoederen optimistischer, terwijl de producenten van halffabrikaten net zo optimistisch waren als vorige maand.
Het oordeel van de industriële ondernemers over hun voorraad gereed product is gelijk gebleven. Over hun orderpositie ten slotte zijn de ondernemers iets minder tevreden geworden.

Ondernemers willen nog geen extra personeel aantrekken

Een op de zes ondernemers in de industrie verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl maar een op de twintig juist van plan is personeel aan te trekken. Deze verwachting verschilt weinig van die in voorgaande maanden. Begin 2001 was de laatste keer dat er meer ondernemers waren die hun personeelsomvang wilden uitbreiden dan ondernemers die hun personeelsomvang wilden verminderen.
Een op de tien ondernemers verwacht hogere verkoopprijzen. Dat is nauwelijks hoger dan het aantal ondernemers dat lagere prijzen voor hun producten voorziet. Ook vorige maand hielden beide groepen elkaar al in evenwicht. In 2004 was de groep ondernemers die een prijsverhoging verwachtte aanzienlijk groter dan de groep die een daling voorzag.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.