Consumentenvertrouwen onveranderd

Het consumentenvertrouwen is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in maart 2005 uitgekomen op –21. Dit is vrijwel gelijk aan februari. De lichte stijging van de afgelopen twee maanden zette in maart niet echt door. Consumenten vinden wel dat het minder slecht gaat met de economie, maar in hun eigen financiële situatie zien ze geen verbetering. De koopbereidheid bleef onveranderd laag. Dit blijkt uit het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS.

Consument minder negatief over economisch klimaat

Het oordeel over het economisch klimaat is, voor seizoen gecorrigeerd, in maart verbeterd ten opzichte van een maand eerder. Dit komt voornamelijk door een forse verbetering van het oordeel over het economisch klimaat van de afgelopen twaalf maanden. Over de komende twaalf maanden zijn de consumenten nauwelijks van mening veranderd. Ze blijven per saldo licht positief.

Koopbereidheid onveranderd op laag niveau

De koopbereidheid is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, uitgekomen op –23. Dit is vrijwel gelijk aan een maand eerder. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Deze indicatoren liggen alle drie vrijwel onveranderd op een laag niveau.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.