Verkopen detailhandel lager

In januari 2005 heeft de detailhandel 8,1 procent minder omgezet dan in januari vorig jaar. Winkelen werd in deze periode 1,4 procent goedkoper. Het omzetvolume nam met 6,8 procent af. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
De omzetontwikkeling in de detailhandel is echter sterk negatief beïnvloed door het verschil in samenstelling van de koopdagen tussen januari dit jaar en januari vorig jaar. Gecorrigeerd voor dit koopdageneffect kwam de omzet van de detailhandel ongeveer 1,5 procent lager uit dan een jaar eerder.

Minder omzet foodsector

In januari 2005 hebben winkels in voedings- en genotmiddelen 9 procent minder omzet geboekt dan in januari vorig jaar. Gecorrigeerd voor het koopdageneffect is de omzet ongeveer 1 procent lager dan een jaar eerder.
De supermarkten, veruit de grootste branche in de foodsector, hadden in januari 9,2 procent minder omzet dan een jaar eerder. De speciaalzaken, zoals groentewinkels en slagerijen, hebben 8,3 procent minder omgezet.

Omzet non-foodwinkels ook lager

De omzet van de non-foodwinkels was in januari 7,7 procent lager dan in januari vorig jaar. Na koopdagcorrectie bedraagt de omzetdaling ongeveer 2 procent.
Alle onderscheiden branches in de non-foodsector leden in januari omzetverlies. De grootste omzetdaling kwam voor rekening van de drogisterijen. De omzet was hier ruim 15 procent lager dan een jaar eerder. Ook de winkels in consumentenelektronica, in huishoudelijke artikelen en de textielsupermarkten hadden flink minder omzet dan vorig jaar.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.