Inflatie loopt in februari iets op

De inflatie is in februari 2005 uitgekomen op 1,6 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in januari. Toen lagen de prijzen voor consumenten 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De stijging van de inflatie in februari 2005 is vooral veroorzaakt door hogere prijzen voor autobrandstoffen en verse groenten. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode kwam in februari 2005 uit op 1,5 procent.

Prijzen in februari 0,5 procent hoger dan in januari

De prijzen voor consumenten zijn in februari met gemiddeld 0,5 procent gestegen ten opzichte van januari. De grootste stijging deed zich voor bij kleding en schoeisel. Dat is echter gebruikelijk voor de tijd van het jaar vanwege het einde van de uitverkoop en de introductie van de nieuwe zomercollectie. Daarnaast zijn flinke prijsstijgingen gemeten voor autobrandstoffen en voor verse groenten en fruit. Ook koffie werd in februari duurder.

Inflatie naar 1,6 procent

Door de prijsstijgingen in februari van autobrandstoffen, koffie, verse groenten en fruit is de inflatie opgelopen naar 1,6 procent. In januari was de inflatie al gestegen naar 1,5 procent door de fors hogere prijzen voor gas en elektriciteit. De inflatie bedroeg in 2004 nog gemiddeld 1,2 procent.
Ondanks de prijsstijging van groente, fruit en koffie is het totale pakket voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken in februari gemiddeld nog 2,2 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dat is wel minder dan in januari, toen de prijsdaling op jaarbasis nog 3,4 procent was.

Inflatie volgens Europese rekenregels stijgt eveneens

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in februari 2005 uitgekomen op 1,5 procent. In januari was dat 1,2 procent.
De inflatie volgens de HICP in de Eurozone was in januari 2005 gemiddeld 1,9 procent. Met 1,2 procent had Nederland voor de tiende maand op rij de laagste inflatie in de Eurozone, op Finland na. Buiten de Eurozone hadden ook de EU-lidstaten Zweden en Denemarken in januari een lagere inflatie dan Nederland. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in februari zal uitkomen op 2,0 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads