Meer inwoners in stedelijke omgeving

Sinds 2002 wonen meer inwoners in een stedelijke omgeving dan in een landelijke omgeving. In Noord-Holland is de omgevingsadressendichtheid gemiddeld 3 085. Drenthe kent de meest open omgeving per adres. Het aantal omgevingsadressen per vierkante kilometer is hier gemiddeld 693.

Inwoners naar stedelijkheid omgeving

Inwoners naar stedelijkheid omgeving

Het aantal inwoners in een stedelijke omgeving neemt in de periode 1999–2004 jaarlijks toe. In 1999 woonde 40,7 procent van de Nederlandse bevolking in een stedelijke omgeving, in 2004 is dit toegenomen tot 41,6 procent. Het aantal inwoners in Nederland in een landelijke omgeving is in deze periode afgenomen van 41,9 procent (1999) tot 40,6 procent (2004). Ook het aantal inwoners in het overgangsgebied tussen een stedelijke en landelijke omgeving groeit licht, van 17,4 procent (1999) naar 17,8 procent (2004).
Noord-Holland is dan misschien de drukste provincie, tussen 1999 en 2004 is de gemiddelde omgevingsadressendichtheid er toch licht afgenomen.

Toename door uitbreiding

Van de toename van het aantal inwoners in een stedelijke omgeving en het overgangsgebied is slechts 5 procent afkomstig van groei binnen het bestaande gebied, 95 procent van de groei is ontstaan door gebiedsuitbreiding, vooral aan de randen van de woonkernen.

Drukker in Gelderland en Noord-Brabant

Absolute groei van het aantal inwoners in het stedelijk gebied doet zich vooral voor in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland waar het aantal inwoners in stedelijk gebied al hoog is. In 2004 wonen in Zuid-Holland 66 op de 100 inwoners in een stedelijke omgeving, in Drenthe zijn dat slechts 7 op de 100 inwoners.

In Flevoland, vooral in Almere, neemt de relatieve groei van het aantal inwoners in het stedelijk gebied het snelst toe. Opvallend is ook de relatieve groei van inwoners in het stedelijk gebied in Gelderland en Noord-Brabant. In Limburg en Zuid-Holland neemt het aantal inwoners in het landelijk gebied duidelijk af.

Bevolkingsontwikkeling stedelijk gebied

Bevolkingsontwikkeling stedelijk gebied

Bevolkingsontwikkeling overgangsgebied

Bevolkingsontwikkeling overgangsgebied

Bevolkingsontwikkeling landelijk gebied

Bevolkingsontwikkeling landelijk gebied

Niek van Leeuwen

Bron: StatLine