Olieprijs stuwt omzet chemie omhoog

2004 was een minder goed jaar voor de chemische industrie dan het op het eerste gezicht lijkt. Vorig jaar werd door de industrie voor bijna 34 miljard euro aan chemische producten verkocht. Hiermee steeg de omzet met 7 procent ten opzichte van 2003. Deze omzetstijging hangt sterk samen met de gestegen olieprijzen. In 2002 en 2003 groeide de omzet met respectievelijk 0,5 en 5 procent. Daar staat tegenover dat de productie van het aantal eenheden gereed product daalde met 1 procent.

Ontwikkeling omzet, productie, afzetprijs en verbruiksprijs

Ontwikkeling omzet, productie, afzetprijs en verbruiksprijs

Omzet per werkdag valt tegen

De omzet is het afgelopen jaar positief beïnvloed doordat de ondernemers de afzetprijzen met 7 procent hebben verhoogd. Daarnaast telde 2004 drie werkdagen meer. Het positieve effect van dit verschil in werkdagen schat het CBS op zo’n 1 procent. Als de hogere afzetprijs en het werkdageffect in het omzetcijfer verrekend worden, resteert de gemiddelde dagomzet. Deze was het afgelopen jaar 1 procent lager dan in 2003.

Productie daalt licht

Vanaf 1999 was de productie steeds hoger dan een jaar eerder. Dit beeld veranderde in juli 2004 toen minder werd geproduceerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. In de maanden daarna heeft deze trend zich voortgezet. Voornaamste oorzaken van de dalende productie zijn groot onderhoud aan productie-installaties en afbouw van voorraden gereed product. Uiteindelijk is hierdoor de productie vorig jaar 1 procent onder het niveau van 2003 gebleven.

Wereldmarktprijs North Sea Brent in dollars en euro’s

Wereldmarktprijs North Sea Brent in dollars en euro’s

Prijzen hoger door grote vraag naar olie

De omzet in de chemische industrie is sterk afhankelijk van de olieprijs. Het afgelopen jaar zijn door de onrust in Irak en Venezuela en het dreigend faillissement bij Yukos Oil in Rusland problemen ontstaan bij het olieaanbod. Aan de vraagzijde van de oliemarkt heeft de aantrekkende wereldeconomie een opwaarts effect op de olieprijs uitgeoefend, mede door de snelle groei van de economieën van China en India. Hierdoor is het afgelopen jaar de prijs van een vat North Sea Brent olie gestegen tot een record van meer dan $ 51. Deze ontwikkelingen hebben in 2004 geleid tot een hogere verbruiksprijs van 9 procent. Daarbij is de gunstige koers van de euro ten opzichte van de dollar voor de Nederlandse ondernemers een pleister op de wonde.

Hans Draper

Bron: StatLine

  • Omzet en productie chemische industrie
  • Import, verbruiks- en afzetprijzen chemische industrie