Topoogst akkerbouwgewassen

In 2004 is de oogst per hectare van de belangrijkste akkerbouwgewassen flink hoger uitgekomen dan in de voorgaande jaren. De oogst van een hectare aardappelen leverde gemiddeld 46 ton op. Dit is 6 procent meer dan het gemiddelde in de afgelopen tien jaar. Bovendien is in 2004 een uitzonderlijk grote hoeveelheid uien voortgebracht. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS onder akkerbouwers.

Herstel aardappeloogst

In 2004 is 7,5 miljard kilo aardappelen van het land gehaald. Dat is een zesde hoger dan in het jaar daarvoor. Gemiddeld is er 46 ton aardappelen van een hectare gehaald. Dit is bijna 13 procent meer dan in het droge groeiseizoen van 2003.
De oogst van zetmeelaardappelen heeft zich in 2004 hersteld. Er werd een kwart meer van deze aardappelen geoogst dan in 2003. Hiermee was de totale opbrengst 2,3 miljard kilo. Daarmee ligt deze opbrengst weer op het gebruikelijke niveau van de laatste jaren.
Gemiddeld heeft een hectare aardappelen op zand- en veengrond in 2004 ruim 50 ton opgeleverd. Dit is 15 procent meer dan in 2003 en 12 procent meer dan gemiddeld in de laatste tien jaar.

Ui in opmars

De oogst van zaaiuien is de helft groter dan in 2003. In 2004 is voor het vierde jaar op rij het areaal zaaiuien toegenomen en bedraagt 20 duizend hectare. De opbrengst per hectare is ten opzichte van 2003 met een kwart gestegen tot 62 ton. De akkerbouwers hebben in 2004 voor het eerst meer dan een miljard kilo zaaiuien geoogst.

Akkerbouwers telen efficiënter

Suikerbieten worden steeds doelmatiger geteeld. De oppervlakte suikerbieten daalt geleidelijk en er worden steeds meer kilo’s van een hectare gehaald. Tijdens de bietencampagne 2004 werd een vrij normale hoeveelheid van ruim 6 miljard kilo van het veld gehaald.
Ook de hoeveelheid graan die van een hectare wordt gehaald stijgt structureel. Maar in tegenstelling tot suikerbieten blijft het graanareaal nagenoeg onveranderd. De binnenlandse graanproductie is in de afgelopen tien jaar met een tiende gestegen tot 1,6 miljard kilo in 2004.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.