Explosieve toename handel met China

De Nederlandse goederenhandel met China is in de eerste tien maanden van 2004 explosief toegenomen. Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde stegen met respectievelijk 31 en 43 procent. Ter vergelijking: de totale Nederlandse handel nam in dezelfde periode voor zowel de in- als uitvoer met 9 procent toe.

Voor het eerst in de top-5

Over de eerste tien maanden van 2004 heeft ons land voor 11,2 miljard euro aan goederen uit China ingevoerd. Dit is al ruimschoots meer dan de totale Nederlandse invoer uit China in heel 2003, die 10,6 miljard euro bedroeg. China staat hiermee voor het eerst in de top-5 van belangrijkste Nederlandse handelspartners qua invoer. Frankrijk is hierdoor naar de zesde plaats gezakt. Ruim 6 procent van alle ingevoerde goederen komt uit China.

Invoerwaarde goederenhandel met China

Invoerwaarde goederenhandel met China

Invoer vooral computers

Computers bepalen met een invoerwaarde van bijna 4 miljard euro voor ruim eenderde deel de invoer uit China. In de eerste tien maanden van 2004 lag deze invoer bijna 40 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De import van telecommunicatieapparatuur nam in deze periode nog iets sterker toe (+ 70 procent) en kwam uit op ruim 1 miljard euro.

Nederland treedt voor deze producten vooral op als distributeur. Dit wil zeggen dat deze goederen via Nederland weer verder worden getransporteerd naar het Europese achterland, terwijl de goederen in Nederland (vrijwel) geen bewerking ondergaan.

China belangrijkste speelgoedleverancier

Omdat Nederland slechts op bescheiden schaal zelf speelgoed produceert (voor ruim 100 miljoen euro op jaarbasis) wordt het meeste speelgoed uit het buitenland gehaald. In de periode januari-oktober 2004 werd voor 1,1 miljard euro aan speelgoed ingevoerd. Hiervan komt ruim eenderde uit China. Op de tweede plaats staat Duitsland met een aandeel van 16 procent. Ook hier geldt dat een groot gedeelte van het speelgoed niet in Nederland blijft maar weer wordt doorgevoerd.

Uitvoerwaarde goederenhandel met China

Uitvoerwaarde goederenhandel met China

Uitvoerwaarde stijgt sterk, maar is beperkt

De uitvoer naar China bestaat voor meer dan de helft uit machines en chemische producten.

Nederland exporteerde in de eerste tien maanden van 2004 voor 1,9 miljard euro naar China. Dit is 0,6 miljard euro meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De helft van deze toename heeft betrekking op de categorie machines en op toestellen voor de foto-en cinematografie. Ondanks de sterke exportgroei beslaat de waarde van de goederenexport naar China slechts 0,9 procent van de totale goederenexport.

Wiel Packbier

Bron: StatLine