Omzet detailhandel opnieuw lager

In november 2004 heeft de detailhandel 2,8 procent minder omgezet dan in november een jaar eerder. Winkelen is in deze periode 1,4 procent goedkoper geworden. Het omzetvolume nam met 1,4 procent af. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het omzetverlies deed zich zowel bij de food- als bij de non-foodsector voor.

Foodsector verliest ruim 2 procent omzet

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in november vorig jaar 2,3 procent minder omzet gerealiseerd dan in november 2003. De prijzen waren in november 2,2 procent lager dan een jaar eerder. Het omzetvolume bleef nagenoeg gelijk.
Ruim 80 procent van de omzet in de foodsector komt voor rekening van de supermarkten. De supermarkten hebben in november 1,9 procent minder omgezet dan in november 2003. De speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals groentewinkels, slagerijen en slijterijen, verloren in deze periode 4,3 procent omzet.

Omzet non-foodsector in de min

In november 2004 kende de non-foodsector een omzetverlies van 3,3 procent in vergelijking met november 2003. Ook in bijna alle voorgaande maanden van 2004 was de omzet in deze sector lager dan een jaar eerder. Vrijwel alle onderscheiden branches hadden in november 2004 omzetverlies. De grootste omzetdaling kwam voor rekening van de winkels in consumentenelektronica. Ook de drogisterijen en de doe-het-zelfwinkels zagen de omzet duidelijk afnemen. Daarentegen nam de omzet van de textielsupermarkten met 9 procent toe.

Omzet in januari-november 2004 lager

In januari-november 2004 was de omzet van de detailhandel 2,4 procent lager dan in dezelfde periode van 2003. De non-foodwinkels zagen de omzet met ruim 3 procent teruglopen. De foodsector had een omzetverlies van 1,3 procent. In 2003 realiseerde de foodsector nog een omzetgroei van 1,5 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads