Cao-lonen en inflatie vrijwel gelijk op in 2004

De cao-lonen zijn in 2004 met 1,3 procent gestegen. Dit is aanzienlijk minder dan in 2003, toen de stijging nog 2,8 procent bedroeg. Deze dalende trend is in 2002 begonnen. De stijging van de cao-lonen is op jaarbasis nu vrijwel even hoog als de inflatie. In de laatste maanden van 2004 is de stijging van de cao-lonen onder de inflatie uitgekomen.

Ontwikkeling cao-lonen per uur (incl. bijzondere beloningen)

Ontwikkeling cao-lonen per uur (incl. bijzondere beloningen)

Sinds 1997 stegen de cao-lonen meer dan de inflatie. Gemiddeld gingen de cao-lonen van werknemers er in de periode 1997-2004, gecorrigeerd voor de inflatie, ongeveer 0,6 procent per jaar op vooruit.

De werknemerspremies voor de sociale lasten en de loonbelasting vormen allebei een onderdeel van de cao-lonen. In jaren waarin deze veranderen, zal de koopkrachtontwikkeling afwijken van de voor inflatie gecorrigeerde cao-loonontwikkeling.

Grootste loonstijging bij particuliere bedrijven

In de cao-sector particuliere bedrijven zijn de cao-lonen in 2004 met 1,5 procent het meest gestegen. Zowel bij de gesubsidieerde sector als bij de overheid was de stijging met respectievelijk 0,5 en 0,6 procent ongeveer de helft van de inflatie. In de periode 2001-2003 bleef de cao-loonstijging van de particuliere sector juist achter bij de overheid en de gesubsidieerde sector.

Ontwikkeling cao-lonen en inflatie

Ontwikkeling cao-lonen en inflatie

Loonkosten stijgen sneller dan cao-lonen

In 2004 was de stijging van de contractuele loonkosten met 2,5 procent bijna het dubbele van de cao-loonstijging. Het verschil tussen de stijging van de cao-lonen en de contractuele loonkosten is toegenomen tot 1,2 procent. In 2002 en 2003 was het verschil nog 0,6 procent. De toename van het verschil in 2004 werd veroorzaakt door de hogere werkgeverspremies voor pensioen, werkloosheid en de basispremie WAO.

Ontwikkeling cao-lonen en contractuele loonkosten, 2004

Ontwikkeling cao-lonen en contractuele loonkosten, 2004

Overheid heeft grootste stijging loonkosten

Van de drie cao-sectoren kende de overheid in 2004 met 2,8 procent de grootste loonkostenstijging. De contractuele loonkosten stegen hiermee ruim viermaal zo snel als de cao-lonen. Het verschil tussen de stijging van de cao-lonen en de loonkosten is in deze sector met 2,2 procent verreweg het grootst. Dit komt met name door de hogere werkgeverspremies voor pensioen.

Nathalie Peltzer

Bron: StatLine