Aandeel flexwerkers iets afgenomen

In 2003 waren er in Nederland bijna een half miljoen flexwerkers. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2002. Vooral jongeren hebben vaak een flexibel contract. Eenderde van de flexwerkers bestaat uit uitzendkrachten.

In 2003 bijna half miljoen flexwerkers

De werkzame beroepsbevolking bestond in 2003 uit ongeveer 6,3 miljoen werknemers en 800 duizend zelfstandigen. Onder de werknemers waren ruim 5,8 miljoen personen met een vast contract. De overige 466 duizend hadden een flexibel arbeidscontract en werkten gemiddeld tenminste twaalf uur per week. Het gaat om 6,6 procent van de werkzame beroepsbevolking

Aandeel flexwerkers lijkt te stabiliseren

In de periode 1992-1998 steeg het aandeel werknemers met een flexibele arbeidsrelatie. Vanaf 1999 is dat veranderd en zette een daling in. Door de invoering van de flexwet en de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt kregen mensen de kans om betere arbeidsvoorwaarden te bedingen, zoals een vaste baan. Na 2002 is het aandeel flexwerkers nog maar licht afgenomen.

Aandeel flexwerkers in de werkzame beroepsbevolking

Aandeel flexwerkers in de werkzame beroepsbevolking

Een op drie flexwerkers is uitzendkracht

In 2003 werkten gemiddeld 149 duizend personen in de werkzame beroepsbevolking als uitzendkracht. Dit is bijna eenderde van de flexwerkers. Ruim 100 duizend hadden een contract als oproep- of invalkracht. De overigen verrichten een andere vorm van flexibele arbeid.

Flexwerkers naar soort arbeidsrelatie, 2003

Flexwerkers naar soort arbeidsrelatie, 2003

Jongeren vaker flexibel contract

Bijna een kwart van de 15-24 jarigen had een flexibel contract. Hiermee hebben jongeren bijna vier maal zo vaak een flexibel contract als gemiddeld. Dit komt gedeeltelijk doordat veel jongeren nog naar school gaan of studeren. Zij hebben dan een bijbaantje, waarvoor ze geen vast contract krijgen. Daarnaast zitten er in deze leeftijdsgroep ook veel starters op de arbeidsmarkt, die vaak beginnen met een tijdelijk contract.

Werkzame beroepsbevolking naar arbeidspositie en leeftijd, 2003

Werkzame beroepsbevolking naar arbeidspositie en leeftijd, 2003

Aandeel zelfstandigen stijgt met de leeftijd

Het aandeel zelfstandigen stijgt met de leeftijd. Jongeren zijn bijna nooit werkzaam als zelfstandig ondernemer. Onder 25-34-jarigen is bijna een op de tien werkzaam als zelfstandige. Met de leeftijd loopt het op tot een op de vijf onder 55-64 jarigen. Het hoge aandeel oudere zelfstandigen komt deels doordat zelfstandigen gemiddeld later met pensioen gaan dan werknemers.

Ingrid Beckers

Bron: StatLine