Verkoop zeegaande jachten toegenomen

De verkoop van grote zeil- en motorjachten neemt de laatste jaren toe. Het buitenland blijft de belangrijkste afzetmarkt voor dergelijke zeegaande jachten. In de totale omzet van de scheepsbouw is het aandeel van de jachtwerven de laatste jaren geleidelijk toegenomen tot zo’n 30 procent in 2003.

Omzetontwikkeling jachtwerven (constante prijzen)

Omzetontwikkeling jachtwerven (constante prijzen)

Voor 370 miljoen euro aan grote jachten verkocht

De verkoop van zeil- en motorjachten lag - gecorrigeerd voor prijsstijgingen - in 2003 55 procent hoger dan in 1995. In acht jaar tijd is het omzetvolume jaarlijks met gemiddeld bijna 6 procent toegenomen. In 2003 verkochten de Nederlandse jachtwerven voor ruim 370 miljoen euro aan luxe zeegaande jachten.

In totaal bedroeg de omzet aan plezier- en sportvaartuigen bijna 420 miljoen. Deze omzet maakte ruim 30 procent uit van de totale omzet in de scheepsbouwindustrie. In 1995 was dit nog 13 procent. In tegenstelling tot de omzet van de grotere jachten, is de totale omzet van de Nederlandse scheepvaartindustrie gedaald.

Aandeel zeil- en motorjachten in de totale verkoop van zeegaande jachten

Aandeel zeil- en motorjachten in de totale verkoop van zeegaande jachten

Aandeel zeilschepen groeit

Het aandeel zeilschepen in de totale verkoop van grote zeegaande jachten neemt geleidelijk toe. Dit aandeel bedroeg in 1995 nog ruim 18 procent, maar was in 2003 gegroeid tot 25 procent. De oplevering van grotere projecten beïnvloedt de omzet sterk. Daardoor fluctueert ook het aandeel van de zeiljachten in de totale omzet.

Im- en export van zeegaande zeil- en motorjachten (lopende prijzen)

Im- en export van zeegaande zeil- en motorjachten (lopende prijzen)

Meeste jachten naar het buitenland

Het grootste deel van de omzet aan Nederlandse jachten wordt in het buitenland gerealiseerd. Dit deel varieert van jaar tot jaar, maar is gemiddeld ongeveer 70 procent. De ontwikkeling van de exportcijfers vertoont dan ook een vergelijkbaar beeld met die van de omzet. De in ons land gebouwde schepen worden vooral uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie. De meeste gaan naar landen in Midden- en Zuid-Amerika.

Cees Maas

Bron: StatLine:

  • Industriële verkopen jachten
  • Buitenlandse handel zeegaande jachten