Producentenvertrouwen industrie opnieuw lager

Het producentenvertrouwen in de industrie is in december 2004 uitgekomen op -0,7. Dit is ruim 1 punt lager dan in november. Hoewel het vertrouwen de laagste stand sinds april dit jaar heeft bereikt, ligt het nog wel ver boven het dieptepunt in juni 2003. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ondernemers somberder over de toekomstige productie

Het producentenvertrouwen is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.
Belangrijkste oorzaak van de daling van het producentenvertrouwen in december van dit jaar is de pessimistischer kijk op de verwachte productie in de komende drie maanden. De meerderheid van de producenten van zowel consumptie- als investeringsgoederen verwacht een daling van de productie. In de voorafgaande maanden rekenden ze nog op een stijging. De ondernemers zijn in december ook een fractie negatiever over hun voorraden gereed product. Ze zijn echter iets positiever over hun orderpositie.

Orderportefeuille kleiner

De ondernemers in de industrie hebben in november 2004 zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt iets minder orders binnengehaald dan in oktober. De orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk is teruggelopen. Dit geldt zowel voor de producenten van halffabrikaten als die van investeringsgoederen. Het oordeel over de orderontvangst veranderde niet.
Een op de zes ondernemers verwacht de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen, terwijl maar een op de vijfentwintig juist van plan is personeel aan te trekken. Bijna een kwart van de ondernemers verwacht hogere verkoopprijzen, een op de tien lagere prijzen. Vooral de producenten van halffabrikaten verwachten hogere prijzen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.