Conjunctuurbeeld in 2004 verbeterd

Het beeld van de conjunctuur is in het afgelopen jaar verbeterd. Dat valt af te lezen aan het Conjunctuurkompas van het CBS. Zes van de acht indicatoren waaruit het kompas is opgebouwd, doen het beter dan eind 2003.

Conjunctuurkompas, eind 2004 t.o.v. eind 2003
(genormaliseerde waarden)

Conjunctuurkompas, eind 2004 t.o.v. eind 2003 (genormaliseerde waarden)

Forse groei uitvoer

Het volume van de goederenuitvoer is duidelijk verbeterd. Voor werkdagen gecorrigeerd is de volumestijging van de uitvoer dit jaar opgelopen tot boven de 10 procent. Dit komt onder meer doordat er meer aardgas is uitgevoerd. Daarnaast trok de export van ijzer en staal flink aan. Ook zijn er meer elektrotechnische apparaten, zoals audioapparatuur, tv’s en computers, uitgevoerd.

Uitvoer goederen

Uitvoer goederen

Gunstige ontwikkeling rente en inflatie

De rente en inflatie laten eveneens een duidelijk beter beeld zien. De rente is in 2004 met bijna 1 procentpunt gedaald en de inflatie met 0,7 procentpunt. De groei van de industriële productie is dit jaar weliswaar bescheiden, maar in 2003 was er nog krimp. Ten slotte zijn de cijfers voor de consumptie door huishoudens en het aantal faillissementen minder slecht dan een jaar eerder.

Snelle stijging afzetprijzen

In een jaar tijd is het beeld van de industriële afzetprijzen duidelijk verslechterd. Vergeleken met oktober 2003 lagen de prijzen in oktober 2004 ruim 8 procent hoger. Mede door de vraagimpuls uit de VS, Japan en China zijn de prijzen van een aantal goederen, zoals aardolie, chemische producten en staal, snel gestegen.

Hogere afzetprijzen kunnen leiden tot meer inflatie en kunnen de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse bedrijven uithollen. Negatief was opnieuw de bijdrage van de werkloosheid. Het meest recente werkloosheidscijfer van 2004 lag bijna 60 duizend hoger dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Frans van Ingen Schenau

Bron: Conjunctuurbericht