In- en uitvoer in oktober toegenomen

De waarde van de ingevoerde goederen is in oktober 2004 met 7 procent toegenomen en bedroeg 20,3 miljard euro. De waarde van de uitvoer was 8 procent hoger dan een jaar geleden en kwam uit op 23,2 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
De hogere waarde van de in- en uitvoer is deels te verklaren door de gestegen prijzen. De waardeontwikkeling is echter neerwaarts beïnvloed doordat oktober in 2004 twee werkdagen minder telde dan in 2003.

Handel toegenomen met zowel EU-landen als niet-EU-landen

Nederland heeft in oktober 2004 voor 18,2 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar landen van de Europese Unie. Dit was 8 procent meer dan in oktober 2003. De invoer uit deze landen is over dezelfde periode met 6 procent gestegen en kwam uit op 11,7 miljard euro.
De uitvoer naar landen buiten de Europese Unie was in oktober 7 procent hoger dan een jaar geleden en bedroeg 5,0 miljard euro. De invoer van goederen bedroeg in oktober 8,6 miljard euro, 9 procent meer dan vorig jaar.

Grootste handelsgroei bij grondstoffen en minerale brandstoffen

Net als in de voorgaande maanden is in oktober 2004 de waarde van de in- en uitvoer van grondstoffen en minerale brandstoffen het sterkst toegenomen. Prijsstijgingen zijn daar een belangrijke oorzaak van. Ook de waardestijging van de in- en uitgevoerde chemische producten ten opzichte van een jaar eerder is meer dan gemiddeld.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.