Consumptiegroei hapert

De huishoudens blijven terughoudend met hun bestedingen. Het volume van de binnenlandse consumptie was in oktober 2004, gecorrigeerd voor het koopdagenpatroon, 0,1 procent kleiner dan een jaar eerder. In september was er een minimale stijging van 0,1 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
In de eerste acht maanden van dit jaar was er nog een bescheiden consumptiegroei. Toen namen de consumptieve bestedingen met 0,4 procent toe.

Minder besteed aan goederen

In oktober 2004 werd aan goederen, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 1,7 procent minder besteed dan in oktober 2003. Aan voedings- en genotmiddelen gaven de huishoudens in Nederland nagenoeg evenveel uit als een jaar eerder. Daarentegen werd aan duurzame goederen, zoals kleding, meubels en auto’s, 2,3 procent minder besteed.

Meer besteed aan diensten

Aan diensten is 1,5 procent meer besteed dan in oktober 2003. Per 1 januari 2004 gingen enkele belangrijke wijzigingen in de AWBZ en de Ziekenfondswet in. Als gevolg hiervan lagen de uitgaven van huishoudens aan medische zorg en maatschappelijke diensten in 2004 fors hoger dan in 2003.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.