Fors omzetverlies detailhandel

De omzet van de detailhandel was in oktober dit jaar 5,6 procent lager dan in oktober vorig jaar. De lichte verbetering van de omzetontwikkeling in de loop van de eerste negen maanden van 2004 werd hiermee niet doorgetrokken. Het forse omzetverlies in oktober deed zich zowel in de food- als de non-foodsector voor. In de foodsector hangt de sterke terugval van de omzet vooral samen met de gedaalde prijzen, terwijl in de non-foodsector vooral minder werd verkocht. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
De prijzen in de detailhandel waren in oktober 1,6 procent lager dan in oktober vorig jaar. In de non-foodsector bedroeg de prijsdaling 0,6 procent.

Omzet supermarkten 4,1 procent lager

De omzet van de supermarkten kwam in oktober dit jaar 4,1 procent lager uit dan in oktober 2003. De speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals slagerijen en groentewinkels, boekten in oktober 6,2 procent minder omzet. De omzet van de totale foodsector was in oktober dit jaar 4,5 procent lager dan in oktober 2003.
De prijzen in de voedings- en genotmiddelenwinkels lagen 3 procent lager. In oktober vorig jaar brak bij de supermarkten de prijzenoorlog uit.

Non-foodbranches 6,6 procent omzet verloren

De non-foodsector kampte in oktober met de grootste omzetdalingen. De winkels in consumentenelektronica hadden ten opzichte van oktober vorig jaar 13,7 procent minder omzet. Bij de bouwmarkten en de textielsupermarkten viel het verlies met ongeveer 10 procent eveneens fors uit.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads