Lichte stijging aantal vacatures

In het derde kwartaal van 2004 is het aantal vacatures licht gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Eind september 2004 stonden, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 125 duizend vacatures open. Dit zijn er 3 duizend meer dan een kwartaal eerder.

Aantal vacatures blijft stijgen

Eind 2000 stonden, voor seizoen gecorrigeerd, 213 duizend vacatures open. Daarna daalde het aantal vacatures gestaag. In het derde kwartaal van 2003 waren er nog maar 92 duizend vacatures. Sindsdien is het aantal vacatures vier kwartalen op rij gestegen. Gemiddeld bedroeg die stijging 8 duizend vacatures per kwartaal. De toename in het derde kwartaal van 2004 ligt onder dit gemiddelde.

Daling in de niet-commerciële dienstverlening

In alle bedrijfstakken nam het aantal vacatures toe, behalve in de niet-commerciële dienstverlening. Eind derde kwartaal 2004 stonden hier, voor seizoen gecorrigeerd, 32 duizend vacatures open. Dit zijn er 2 duizend minder dan een kwartaal eerder.

Meer dynamiek op de arbeidsmarkt

Voor het tweede kwartaal op rij is de dynamiek op de arbeidsmarkt toegenomen. Dit blijkt uit de toename van de aantallen ontstane en vervulde vacatures. De cijfers zijn niet voor seizoeninvloeden gecorrigeerd. In het derde kwartaal van 2004 zijn 168 duizend vacatures ontstaan. Dit zijn er 27 duizend meer dan een jaar eerder. Het aantal vervulde vacatures was 10 duizend hoger dan een jaar eerder.

Hogere vacaturegraad

De vacaturegraad is het aantal openstaande vacatures per duizend banen. Dit is een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt. Eind september 2004 waren er 16 vacatures op duizend banen. Dit zijn er 4 meer dan een jaar eerder. De toename vond plaats in bijna alle bedrijfstakken. Alleen bij het openbaar bestuur was de vacaturegraad iets lager dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.