Omzet horeca iets lager

De omzet van de horeca was in het derde kwartaal van dit jaar 0,4 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In het tweede kwartaal bedroeg de daling nog 1,2 procent. Alleen de cafetaria’s kenden in het derde kwartaal een stijging van de omzet.
De prijzen in de horeca waren 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Het omzetvolume kwam 1,5 procent lager uit dan in het derde kwartaal van 2003.

Omzet cafés meest gedaald

Cafés hebben in het derde kwartaal van dit jaar 1,7 procent minder omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Net als in het tweede kwartaal hadden de cafés te kampen met de grootste omzetdaling binnen de horeca. De prijzen in het derde kwartaal van 2004 lagen 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Het omzetvolume van cafés was 3,2 procent lager dan in dezelfde periode van 2003. Sinds het eerste kwartaal van 2001 kent de cafébranche geen groei van het omzetvolume meer.

Meer omzet cafetaria’s

Alleen de cafetaria’s noteerden een hogere omzet dan een jaar eerder. Na zes kwartalen van krimp kende deze branche in het tweede kwartaal voor het eerst een bescheiden groei van 0,2 procent. Met een groei van 1,3 procent werd de opgaande lijn in het derde kwartaal voortgezet. De omzetgroei is mede te danken aan een prijsstijging van 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het omzetvolume kwam 1,1 procent lager uit dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads