Nederlandse werkloosheid blijft een van de laagste in Eurozone

De werkloosheid in Nederland is de laatste jaren sterk opgelopen. Begin 2004 was het aandeel werklozen in de beroepsbevolking met 6,5 procent twee keer zo hoog als drie jaar eerder. De laatste maanden ligt het iets boven de 6 procent. Ondanks de sterke stijging is de Nederlandse werkloosheid nog altijd een van de laagste in de Eurozone.

In Duitsland werkloosheid twee keer zo hoog

In Europees verband wordt een internationale definitie voor de werkloosheid gehanteerd. Volgens deze definitie was de Nederlandse werkloosheid in augustus, na verwijdering van seizoeninvloeden, 4,7 procent van de beroepsbevolking. Alleen in Luxemburg, Ierland en Oostenrijk is dit lager. Landen als België (7,7 procent), Frankrijk (9,6 procent) en vooral Duitsland (9,9 procent) doen het beduidend slechter. In de Eurozone als geheel bedroeg de werkloosheid in augustus 8,9 procent.

Werkloosheid in de Eurozone, augustus 2004

Werkloosheid in de Eurozone, augustus 2004

Ontwikkeling Nederland en omringende landen

De economieën van de West-Europese eurolanden zijn sterk met elkaar verbonden. Dit is goed zichtbaar op de arbeidsmarkt. De ontwikkeling van de werkloosheid in de ons omringende landen lijkt sterk op die van Nederland. Net als in Duitsland, België en Frankrijk bereikte de werkloosheid in Nederland in de eerste helft van 2001 een laagste punt. Daarna volgde een meerjarige periode van vrijwel onafgebroken stijging. In Nederland was de groei naar verhouding het grootst.

Werkloosheid in enkele West-Europese landen

Werkloosheid in enkele West-Europese landen

In het Verenigd Koninkrijk, dat geen deel uitmaakt van de Eurozone, heeft de werkloosheid zich anders ontwikkeld. De werkloosheid daalde er de afgelopen jaren langzaam maar gestaag en was medio 2004 nagenoeg even hoog als in Nederland. De economische groei in het Verenigd Koninkrijk lag de afgelopen jaren beduidend boven het gemiddelde van de Eurozone.

Laatste maanden stabilisatie werkloosheid

De laatste maanden lijkt de groei van de werkloosheid in Nederland te stagneren. Ook in Frankrijk en de Eurozone lijkt de sterkste groei voorbij. In België en Duitsland was al in 2003 sprake van een stabiliserende werkloosheid. Vanaf begin 2004 loopt de werkloosheid bij onze oosterburen echter weer wat verder op.

De meest recente Nederlandse werkloosheidscijfers voor de periode augustus – oktober laten ook weer een stijging zien.

Remko Hijman