Consumentenvertrouwen stabiel

Het consumentenvertrouwen is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in november 2004 uitgekomen op -27. Dit is vrijwel gelijk aan oktober. De daling van het consumentenvertrouwen in de afgelopen twee maanden zette in november niet door. Het oordeel over het economisch klimaat is iets negatiever. De koopbereidheid veranderde nauwelijks. Dit blijkt uit het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS.

Oordeel economisch klimaat iets negatiever

Het oordeel over het economisch klimaat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in november iets verslechterd ten opzichte van een maand eerder. Consumenten zijn net als vorige maand negatiever geworden over de economie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden is echter gelijk gebleven.

Koopbereidheid nagenoeg onveranderd

De koopbereidheid is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in november uitgekomen op -22. Dit is nagenoeg gelijk aan oktober. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Consumenten zijn iets negatiever over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden en iets positiever over de financiële situatie in de komende twaalf maanden. Over het doen van grote aankopen, zoals meubels, bleef de consument in november onveranderd negatief.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.