Uitvoer 12 procent hoger in september

In september 2004 was de waarde van de uitvoer van goederen 12 procent hoger dan in september 2003 en bedroeg 23,2 miljard euro. De invoer was eveneens 12 procent hoger en is uitgekomen op 19,7 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De hogere waarde van de in- en uitvoer is deels te verklaren door hogere prijzen. Dit komt vooral tot uiting in de toegenomen waarde van de handel in grondstoffen en minerale brandstoffen.

Meer handel met zowel EU-landen als niet-EU-landen

Nederland heeft in september 2004 voor 18,2 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar landen van de Europese Unie. Dit was 13 procent meer dan in september 2003. De invoer uit deze landen is over dezelfde periode ook met 13 procent gestegen en kwam uit op 11,6 miljard euro.
De uitvoer naar landen buiten de Europese Unie was in september 8 procent hoger dan een jaar geleden en bedroeg 5,0 miljard euro. De invoer van goederen bedroeg in september 8,1 miljard euro, 11 procent meer dan vorig jaar.

Handel met nieuwe toetreders hoger in derde kwartaal 2004

De sterke toename van de waarde van de invoer uit de tien nieuwe EU-lidstaten met ruim 50 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2003 is opvallend. Ook de uitvoer naar die landen deed het goed met een kleine 30 procent groei over dezelfde periode. Dit is flink hoger dan groei van de in- en uitvoer naar alle landen in het derde kwartaal. De waarde van de uitvoer van goederen naar alle landen was namelijk 13 procent hoger en de invoer is in deze periode met 14 procent toegenomen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads