Omzetvolume detailhandel vrijwel onveranderd

Het omzetvolume van de detailhandel was in het derde kwartaal van dit jaar 0,1 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar. In de vijf voorafgaande kwartalen werd steeds een daling van het omzetvolume gemeten. De toename in het derde kwartaal van 2004 komt vooral voor rekening van de foodsector. Bij de non-foodbranches is het volume daarentegen gekrompen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
De prijzen in de detailhandel lagen in het derde kwartaal 1,9 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hierdoor is de omzet van de detailhandel 1,8 procent lager uitgekomen.

Lichte volumegroei foodsector

Het omzetvolume van winkels in voedings- en genotmiddelen is in het derde kwartaal van 2004 met 0,6 procent gegroeid vergeleken met een jaar eerder. Door flinke prijsdalingen is de omzet met 2,3 procent afgenomen. Supermarkten hebben in het derde kwartaal bijna 2 procent minder omgezet. Bij speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals slagerijen en groentewinkels, is 4,5 procent minder omzet geboekt. De omzet van de speciaalzaken staat al lange tijd onder druk.

Volume non-foodwinkels kleiner

In het derde kwartaal van 2004 was het volume van de non-foodwinkels 0,5 procent kleiner dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 1,8 procent af. Winkels in doe-het-zelfartikelen hebben in het derde kwartaal 3,7 procent minder omzet geboekt dan een jaar eerder. De bouwmarkten, goed voor ruim 80 procent van de omzet van de doe-het-zelfbranche, verloren bijna 3 procent omzet. Ook textielsupermarkten en winkels in woninginrichtingartikelen hebben een lagere omzet geboekt dan vorig jaar.

Volume in september beïnvloed door koopdagen

In september is het volume van de detailhandel 0,3 procent groter dan vorig jaar. De volume-ontwikkeling is positief beïnvloed doordat september in 2004 een gunstiger samenstelling van de koopdagen heeft dan in 2003. Als voor dit verschil wordt gecorrigeerd is het volume in september afgenomen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads