Bevolkingsgroei verder gedaald

Het aantal inwoners van Nederland is in het derde kwartaal van 2004 met bijna 14 duizend personen toegenomen. In dezelfde periode van 2003 nam het aantal inwoners nog met ruim 20 duizend toe. De daling van de bevolkingsgroei in de afgelopen jaren zet hiermee door. Oorzaak van de daling zijn de afnemende aantallen immigranten en geboorten. Daarnaast neemt de emigratie nog steeds toe. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Zeer lage bevolkingsgroei

In het derde kwartaal van 2004 is het aantal inwoners van Nederland met bijna 14 duizend personen gegroeid tot 16,3 miljoen personen. Deze groei is fors lager dan de afgelopen jaren. Als de daling in de rest van dit jaar aanhoudt, zal de bevolkingsgroei in 2004 minder dan 40 duizend zijn. In 1920 was de bevolkingsgroei voor het laatst zo laag.

Lage bevolkingsgroei door minder gunstige economie

De huidige lage bevolkingsgroei kent een aantal oorzaken. Door de minder gunstige economie is zowel het aantal immigranten als het aantal geboorten laag. Ook begin jaren tachtig en midden jaren negentig was de bevolkingsgroei laag door de teruggang in de economische conjunctuur.
Het aantal immigranten daalt ook door de aangescherpte wetgeving rond migratie. Hierdoor is het aantal asielzoekers na 2000 fors afgenomen. Het aantal geboorten daalt behalve door het geringe vertrouwen in de economie ook doordat er steeds minder vrouwen van rond de dertig zijn. Dit is de leeftijd waarop de meeste vrouwen moeder worden.

Immigratie blijft teruglopen

In het derde kwartaal van 2004 zijn bijna 29 duizend immigranten naar Nederland gekomen. Dit zijn er ruim 4 duizend minder dan in het derde kwartaal van 2003. Vooral het aantal immigranten uit Marokko en Suriname is gedaald. In het derde kwartaal van 2004 zijn 700 immigranten uit Marokko gekomen, de helft van het aantal in dezelfde periode van 2003. Ook het aantal immigranten uit Suriname is in deze periode gehalveerd, tot 600 in het afgelopen kwartaal.

Meer Polen en terugkerende Nederlanders

De immigratie uit Polen is sterk toegenomen. In het derde kwartaal van 2004 zijn bijna 2 duizend Polen naar Nederland gekomen, ruim duizend meer dan in het derde kwartaal van 2003. In totaal zijn sinds de toetreding van Polen tot de Europese Unie op 1 mei ongeveer 3 duizend Poolse migranten naar Nederland gekomen, 700 meer dan in heel 2003.
Ook gaan steeds meer Nederlanders na een verblijf in het buitenland terug naar hun vaderland. In het afgelopen kwartaal zijn er bijna 8 duizend teruggekeerd, bijna duizend meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Emigratie blijft toenemen

In het derde kwartaal van 2004 zijn bijna 33 duizend mensen uit Nederland vertrokken. Dit zijn er duizend meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het gaat vooral om in Nederland geboren personen. De stijging van het aantal emigranten, zichtbaar vanaf 2000, zet hiermee door. Het aantal emigranten is dit jaar voor het eerst sinds lange tijd beduidend hoger dan het aantal immigranten. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 68 duizend personen geïmmigreerd, terwijl er ruim 85 duizend zijn geëmigreerd.

Aantal geboorten daalt

In het derde kwartaal van 2004 zijn 50 duizend kinderen geboren. Dit zijn er bijna 3 duizend minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling van het aantal geboorten houdt hiermee aan. Als deze daling doorzet zullen dit jaar voor het eerst sinds 1998 minder dan 200 duizend kinderen worden geboren.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.