Aantal bedrijven neemt weer iets toe

Op 1 januari 2004 waren er 693 duizend bedrijven in Nederland. Dit is een toename van 7 duizend ten opzichte van een jaar eerder. In de voorgaande twee jaar verminderde het aantal bedrijven nog.

Bedrijven naar rechtsvorm

Bedrijven naar rechtsvorm

Bijna de helft is eenmanszaak

Het afgelopen jaar was bijna de helft van de bedrijven een eenmanszaak, 28 procent een besloten vennootschap en 18 procent een vennootschap onder firma (VOF). Van alle bedrijven is 13 procent actief in de landbouwsector. Dit was in 1993 nog 20 procent.

Sinds 1993 is het totaal aantal bedrijven toegenomen met bijna 90 duizend. Het aantal VOF’s nam met 50 duizend het sterkst toe. Bijna 8 procent daarvan kan worden toegeschreven aan de oprichtingen van restaurants en cafés in de laatste tien jaar.

Economische groei en technologie

De economische groei in de jaren negentig en de vraag naar diensten in combinatie met flexibiliteit en zelfstandigheid hebben in belangrijke mate gezorgd voor de groei in het aandeel eenmanszaken en VOF’s in de laatste tien jaar.

Door de ontwikkelingen in de informatie- en communicatie-technologie is het voor een kleine zelfstandige mogelijk om een grote klantenkring te bereiken tegen relatief lage kosten. Een computer met een aansluiting op het internet, een mobiele telefoon en de technische vaardigheden zijn hiervoor vaak voldoende.

Bouwnijverheid

Bouwnijverheid

Sterke toename eenmanszaken in de bouw

In de bouw zijn het veelal kleine onderaannemers of vakmensen die hun eigen zaak hebben. In deze branche is het aantal eenmanszaken verdubbeld sinds 1993. Het gaat hier voor een deel om de zogeheten ZZP-ers. Dit zijn zelfstandigen zonder personeel.

Zakelijke dienstverlening

Zakelijke dienstverlening

Zakelijke dienstverlening

De kleine zelfstandige is tegenwoordig het meest actief in de zakelijke dienstverlening, een branche van ruim 103 duizend bedrijven, die voornamelijk bestaat uit advocaten, accountants, reclame-, uitzend- en adviesbureaus. Deze tak alleen al, telt 53 duizend eenmanszaken en 16 duizend VOF’s. De groei van het aantal BV’s in de zakelijke dienstverlening gedurende de afgelopen tien jaar (van 15 naar 34 duizend) is vrijwel geheel veroorzaakt door BV’s waarin maar één persoon werkt.

Rico Konen

Bron: StatLine