Ondernemers industrie positiever over concurrentiepositie

Volgens ondernemers in de industrie was er in de eerste negen maanden van 2004 sprake van een verbetering van hun concurrentiepositie op de EU-markt. In de eerste helft van dit jaar is de uitvoer van Nederlandse productie toegenomen.

De industrie kon dit jaar wel aanhaken bij de groei van de wereldhandel in voor Nederland belangrijke exportproducten. Vorig jaar lukte dat niet. Toen zagen de producenten een verslechtering van hun concurrentiekracht.

Oordeel concurrentiepositie op EU-markt en uitvoer

Oordeel concurrentiepositie op EU-markt en uitvoer

Verbetering concurrentiepositie leidt tot meer uitvoer

De concurrentiepositie van de industrie op de EU-markt is belangrijk voor de export van Nederlandse producten. De industrie produceert namelijk ongeveer 80 procent van de geëxporteerde Nederlandse goederen. Het merendeel hiervan wordt in de Europese Unie (EU) afgezet.

Het oordeel van industriële producenten over hun concurrentiekracht in de EU houdt verband met de ontwikkeling van de uitvoer. Een verbetering van de concurrentiepositie in de EU gaat samen met meer uitvoer, een verslechtering met een afname.

Nederlandse uitvoer en relevante wereldhandel

Nederlandse uitvoer en relevante wereldhandel

Profiteren van de wereldhandel?

De buitenlandse concurrentiepositie is vooral van belang voor de mate waarin Nederland profiteert van de wereldhandel. Nederland exporteert bijvoorbeeld veel chemische producten.

In de periode 1996-2000 profiteerde de Nederlandse uitvoer van de groei van de wereldhandel in voor Nederland relevante exportgoederen. Volgens de ondernemers in de industrie was er in die vier jaar sprake van een verbetering van de concurrentiepositie.

In 2001 en 2002 nam de groei van de wereldhandel af. Ook de uitvoer van Nederlandse goederen liep terug. Dit ging samen met een verslechtering van het oordeel over de concurrentiepositie.

In 2003 leefde de wereldhandel weer op, maar verslechterde het oordeel van de ondernemers over de concurrentiepositie verder. De Nederlandse uitvoer trok geen profijt uit het herstel van de wereldhandel.

In de eerste helft van 2004 haakte de uitvoer van goederen uit Nederlandse productie wel aan bij de groei van de wereldhandel. Volgens de industriële producenten verbeterde hun concurrentiepositie in de eerste negen maanden van 2004.

Roberto Wekker

Bron: Conjunctuurbericht