Inflatie loopt in oktober sterk op

De inflatie is in oktober opgelopen naar 1,4 procent. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan in september. De stijging wordt veroorzaakt door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen, verse groenten en fruit, kleding en schoeisel, en bloemen en planten. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS. De sterke stijging van de inflatie in oktober komt na een lange periode van afnemende inflatie. Vorige maand kon het CBS nog de laagste inflatie in vijftien jaar melden.
Ook de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode steeg in oktober met 0,4 procentpunt en kwam uit op 1,5 procent.

Inflatie in oktober 1,4 procent

De toename van de inflatie is deels toe te schrijven aan de gemiddelde prijsstijging van september op oktober 2004 van 0,1 procent. De prijsstijging van autobrandstoffen met 2,7 procent springt het meest in het oog. Hierdoor waren de autobrandstoffen in oktober 15,0 procent duurder dan in oktober 2003. In september was het prijsverschil nog 11,3 procent op jaarbasis. Kleding en schoeisel waren in oktober 0,4 procent duurder dan een jaar eerder. In september was nog sprake van een prijsdaling van 1,2 procent op jaarbasis.
Daarnaast is de inflatie gestegen doordat flinke prijsdalingen van september op oktober 2003 van groenten, fruit, bloemen en planten niet meer bijdragen aan het inflatiecijfer. Verse groenten waren in oktober van dit jaar weliswaar nog 9 procent goedkoper dan een jaar geleden, maar de maand ervoor was dat verschil ruim 20 procent. Ook bij vers fruit en bloemen en planten is de prijsdaling op jaarbasis sterk teruggelopen.

Ook in Eurozone stijging van inflatie

De Nederlandse inflatie volgens de Europese rekenregels is in oktober 2004 uitgekomen op 1,5 procent. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan in september. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in oktober eveneens 0,4 procentpunt zal stijgen en zal uitkomen op 2,5 procent.
In september bedroeg de inflatie in Nederland volgens de Europese rekenregels 1,1 procent. Alleen in Finland werd een lagere inflatie gemeten. In de overige landen van de Eurozone lag de inflatie duidelijk hoger. De inflatie in de Eurozone lag met gemiddeld 2,1 procent een vol procentpunt hoger dan in Nederland. Het verschil is vooral toe te schrijven aan de gedaalde prijzen van voedingsmiddelen in Nederland.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads