Internationale handel in diensten stijgt

In het eerste halfjaar van 2004 is de waarde van de internationale handel in diensten met ongeveer 3 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. De in- en uitvoerwaarden stegen in min of meer hetzelfde tempo. Dit zijn de eerste uitkomsten van een nieuwe CBS-statistiek.

Er werd in het eerste halfjaar voor 27,1 miljard euro aan diensten in het buitenland gekocht en voor 27,7 miljard euro in het buitenland verkocht. Van de afzonderlijke dienstensoorten zijn vervoers- en reisverkeersdiensten de belangrijkste.

Internationale handel in diensten, eerste halfjaar

Internationale handel in diensten, eerste halfjaar

Invoer vooral vervoer- en reisverkeersdiensten

De invoer van diensten is in het eerste halfjaar van 2004 met 0,9 miljard toegenomen ten opzichte van dezelfde periode van 2003. Dit is een stijging van ruim 3 procent. Van deze invoer heeft 44 procent betrekking op vervoer en reisverkeer. Aan vervoersdiensten is in het eerste halfjaar van 2004 voor 5,6 miljard euro ingevoerd. Dit is 0,5 miljard euro meer dan in dezelfde periode van 2003. De ingevoerde reisverkeersdiensten zijn in dezelfde periode met 0,6 miljard euro toegenomen tot 6,3 miljard euro. De invoer van de overige diensten samen is met 0,2 miljard afgenomen.

Invoer van diensten, eerste halfjaar 2004

Invoer van diensten, eerste halfjaar 2004

Uitvoer diensten

In de eerste zes maanden van 2004 heeft Nederland voor 0,7 miljard euro meer aan diensten aan het buitenland verkocht dan in dezelfde periode van 2003. Dit is een toename van bijna 3 procent. De uitvoer van vervoersdiensten is met 0,8 miljard euro gestegen tot 7,4 miljard euro. De uitvoer van reisverkeersdiensten is op vrijwel hetzelfde niveau gebleven als een jaar eerder met een waarde van 3,8 miljard euro. Ook de waarde van de overige diensten is in totaliteit op vrijwel hetzelfde niveau gebleven. Ruim 40 procent van de uitvoer van diensten heeft betrekking op vervoer en reisverkeer.

Uitvoer van diensten, eerste halfjaar 2004

Uitvoer van diensten, eerste halfjaar 2004

Saldo reisverkeersdiensten verslechterd

Ons land heeft al sinds mensenheugenis een aanzienlijk tekort op de reisverkeersbalans. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat de totale bestedingen van Nederlandse toeristen in het buitenland aanzienlijk hoger liggen dan de bestedingen van de buitenlandse toeristen in Nederland. In het eerste halfjaar van 2004 toonde de reisverkeersbalans een negatief saldo van 2,5 miljard euro. In dezelfde periode in 2003 was dit tekort van 1,8 miljard euro.

Aandeel diensten stabiel

Nederland heeft in het eerste halfjaar van 2004 voor 133 miljard euro aan goederen en diensten ingevoerd en voor ruim 151 miljard euro uitgevoerd. Het aandeel van de ingevoerde diensten in de totale Nederlandse invoer in deze periode was 20 procent. Van de totale Nederlandse uitvoer had 18 procent betrekking op diensten. Zowel aan de invoer- als aan de uitvoerkant zijn de aandelen gelijk gebleven ten opzichte van dezelfde periode van 2003.

Ivana Gomes Durão

Bron: StatLine