Omzet detailhandel lager door ongunstige samenstelling koopdagen

In augustus 2004 heeft de detailhandel 5,6 procent minder omgezet dan in augustus vorig jaar. Deze daling hangt sterk samen met het verschil in samenstelling van de koopdagen tussen augustus van dit jaar en van vorig jaar. Als voor dit verschil wordt gecorrigeerd, komt de omzet van de detailhandel iets hoger uit dan vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
De uitkomsten van de detailhandel over de periode februari 2003 tot en met juni 2004 zijn aangepast als gevolg van een nieuwe berekeningsmethode.

Minder omzet in foodsector

In augustus 2004 hebben winkels in voedings- en genotmiddelen ruim 8 procent minder omzet geboekt dan in augustus van vorig jaar. Gecorrigeerd voor het koopdageneffect is er sprake van een kleine omzetdaling.
Bij supermarkten was de omzet in augustus ruim 8 procent lager dan een jaar geleden. De speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals groentewinkels en slagerijen, hebben in augustus eveneens ruim 8 procent minder omgezet dan vorig jaar.

Omzet non-foodwinkels ook gedaald

De omzet van non-foodwinkels was in augustus van dit jaar 5 procent lager dan in augustus van vorig jaar. Na koopdagcorrectie is er echter sprake van een bescheiden omzetgroei.
Winkels in consumentenelektronica hebben in augustus ruim 7 procent minder omgezet dan in augustus een jaar eerder. Dit is vooral toe te schrijven aan de speciaalzaken in computers. De omzet van drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen liep met ongeveer 6 procent terug.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads