Verdere afname van cao-loonstijging

In het derde kwartaal van 2004 zijn de cao-lonen met 1,2 procent gestegen. In het tweede kwartaal was de cao-loonstijging nog 1,6 procent. De afgelopen drie jaar is de loonstijging vrijwel voortdurend afgenomen.
De cao-loonstijging lag bijna op het niveau van de inflatie, die op 1,1 procent uitkwam. In 2003 lag de cao-loonstijging nog 0,7 procent boven de inflatie.

Contractuele loonkosten dalen minder snel

De contractuele loonkosten zijn in het derde kwartaal met 2,5 procent gestegen, meer dan het dubbele van de cao-loonstijging. In het tweede kwartaal stegen de contractuele loonkosten nog met 2,7 procent. Dat ze minder daalden dan de cao-lonen komt vooral doordat in juli de basispremie WAO voor werkgevers is verhoogd met 0,4 procent.

Ontwikkeling cao-lonen en contractuele loonkosten

Ontwikkeling cao-lonen en contractuele loonkosten

Helft van de cao’s afgesloten

De voorlopige uitkomsten over het derde kwartaal 2004 zijn gebaseerd op ruim de helft van alle cao’s. In de afgelopen maanden zijn nauwelijks nieuwe cao’s afgesloten. Na het mislukken van het voorjaarsoverleg over vervroegde uittreding en prepensioen verlopen de onderhandelingen over nieuwe cao’s moeizaam.

Percentage afgesloten cao’s, eind september 2004

Percentage afgesloten cao’s, eind september 2004

Grote verschillen tussen bedrijfstakken

Tussen de verschillende bedrijfstakken bestaan grote verschillen in de cao-loonstijging. De bouwnijverheid en de handel kenden met 1,7 procent de grootste loonstijging. De bouwnijverheid had in het tweede kwartaal ook de grootste cao-loonstijging. Daarnaast was in de bedrijfstakken industrie en financiële instellingen de cao-loonstijging relatief groot.

Cao-loonstijging naar bedrijfstak, derde kwartaal 2004

Cao-loonstijging naar bedrijfstak, derde kwartaal 2004

De kleinste stijgingen werden gemeten in de gezondheids- en welzijnszorg en de horeca. In de gezondheids- en welzijnszorg bedroeg de cao-loonstijging 0,3 procent. In de horeca stegen de lonen zelfs helemaal niet.

Cao-loonstijging boven nullijn

Bovenstaande uitkomsten zijn gebaseerd op de cao’s die wél zijn afgesloten. Uitgaande van de nullijn voor de nog niet afgesloten cao’s, zou de cao-loonstijging in het derde kwartaal uitkomen op 0,8 procent. Dit zou de laagste stijging sinds 1984 zijn.
Hoewel het najaarsakkoord van 2003 uitging van nul procent loonstijging, zullen de cao-lonen in 2004 toch stijgen. Dit komt vooral doordat er cao’s in 2003 en 2002 zijn afgesloten, waarin ook al cao-loonsverhogingen voor 2004 vastgelegd zijn.

Nathalie Peltzer

Bron: StatLine